Hull i tenner og fyllinger

Fyllinger

Kjenner du noe skarpt med tunga eller iser det når du drikker noe kaldt? Da har du sannsynligvis et hull i tannen din.

Smertestillende hjelper ikke, men det kan vi. Jo tidligere du kommer, jo større sjanse er det for at vi kan løse problemet raskt og unngå en stor behandling.

Bestill time nå
Lindesnes Tannlegenter  pasient smiler fornøyd

Hvorfor får jeg hull i tennene?

Det er mange grunner til at man får hull i tennene. Det er ofte en kombinasjon av flere ting som fører til at hullene oppstår. Det kan være snakk om både lokale og systemiske årsaker.

I tillegg til uregelmessig tannpleie, er det i de fleste tilfeller kostholdet som har størst innvirkning på kariesutvikling. Måleenheten som brukes for surhetsgrad i vannløsninger er pH. Dersom pH-verdien i munnen er lavere enn 5,5 er man mer utsatt for skader. Normal pH-verdi i munnen skal ligge på mellom 6 og 7,5. Hver gang du spiser går pH-verdien ned, og miljøet i munnen blir «surt». Spesielt utsatt er tennene når du spiser godteri eller annen mat med høyt innhold av sukker. Bakterier i munnen spiser sukker og omdanner det til syre. Det tar 30–60 minutter etter inntak av mat eller drikke før pH-verdien går opp igjen til det normale. Det betyr at jo oftere du spiser, jo lenger er tennene utsatt for den skadelige syren. Dette gjelder også ved inntak av brus, som har et høyt innhold av både sukker og syre.

Har det vært noen endringer i medikamenter som du tar regelmessig?
Eller har du en sykdom som svekker immunforsvaret ditt?
Har du endret kosthold?
Har du problemer med stoffskiftet?
Føler du deg ofte tørr i munnen?

Dersom du sliter med lav spyttproduksjon, er det ofte vanskelig for kroppen å bekjempe bakterier eller nøytralisere syrer. Dette leder ofte til syreskader eller hull i tennene. På fagspråket kaller vi det hyposalivasjon. Mange medikamenter, spesielt mot hjerte- og karsykdommer eller psykiske lidelser bidrar til lav spyttproduksjon. Du vil da ofte merke at munnen er veldig tørr og at du stadig må drikke noe.

Vi har mange tips for hvordan du kan unngå smerter i tennene.

Vi kan hjelpe deg

Det er flere ytre faktorer som kan påvirke kroppen og helsen din. Dette gjelder også tannhelsen.

Genetikk spiller en stor rolle når det kommer til tannhelse. Dersom du er født med mindre mineraler i tennene, har du ofte større sjanse for å få hull.

Tenner inneholder mange mineraler, men hvor mye tennene er mineralisert er veldig individuelt. Det finnes også mange arvelige sykdommer som fører til lav mineralisering. Hovedmineralet i tennene er kalsium. Hvis du pusser tennene med tannkrem som inneholder fluor, kan dette delvis erstatte kalsium. Fluor er sterkere enn kalsium og beskytter tennene bedre mot kariesangrep.

Er du frisk som en fisk, men sliter likevel med hull i tennene?Kanskje du ikke pusser tennene godt nok?
Eller har du kanskje et litt for høyt inntak av brus og søtsaker?

Vi kan instruere deg i hvordan du får en bedre munnhelse. Vi gir deg også mange tips til hvordan du kan unngå smerter i tennene.

Bestill uforpliktende og gratis konsultasjon
Smiler Tannlege Lindesnes Tannlegesenter Tannresn pent smil