Rotfylling

En fylling som erstatter betent eller dødt vev i rotkanalen til en tann

Rotfylling er en omfattende behandling som foregår over flere trinn. Grunnen til dette er at tannen får sin næring gjennom et blodåresystem sentralt i tannen. I samme kanal ligger tannens nerver.

Skader og infeksjoner som affiserer denne kanalen har som konsekvens at man må ta et valg: Enten må tannen trekkes, eller så må den behandles med en rotfylling.

Bestill akutt time, nå!

Gevinsten ved rotfylling er at en har bevart tannen både kosmetisk og funksjonelt

Hos oss får du den hjelpen du trenger, når du trenger den

Ved en rotfylling må du gjennom følgende trinn:
1. Den sentrale kanalen i tannen må saneres/renses grundig via en åpning i tannkronen.

2. Deretter fylles den rensede kanalen med en steril og vevsvennlig substans.

3. Tannkronen må deretter forsegles med en holdbar tannerstatning.

Rotfylling er en omfattende prosess som tar tid. Som oftest vil tannen både kunne se og kjennes ut som den originale tannen etter en rotfylling. Siden nerven i tannen fjernes ved en rotfylling, er tannen i prinsippet følelsesløs eller død.

Ettersom hjernen mottar en rekke sanseinntrykk fra nabotenner, kjeve og slimhinner, merker de fleste likevel lite til forandringen.

Bestill akutt time, nå!
Lindesnes Tannlegenter OPG tannlege røntgen
Lindesnes Tannlegenter  pasient smiler fornøyd

Behandling

Det er mulig at man har mer enn én kanal per rot, og det er ikke uvanlig å ha fire rotkanaler i én og samme jeksel. Fem eller flere rotkanaler er også mulig, men ikke så vanlig. Lengden på kanalene er også varierende. Noen er bare 16 mm lange, mens andre er 25 mm. Noen mennesker har tenner som er over 30 mm lange, og det er oftest hjørnetennene som er de lengste tennene i munnen. Ved den første behandlingen vil vi sørge for at pulpa blir grundig renset. En tann består av en pulpa som ligger i kronen (øvre del av tannen) og rotkanaler i røttene (nedre del av tannen). Alle tenner i munnen har en krone. Disse har 1–3 røtter og dermed 1–3 rotkanaler som må renses, avhengig av hvilke tenner det er snakk om.

Etter vi har åpnet tannpulpa og funnet alle kanaler som begynner i bunnen av denne, måler vi lengden til rotspiss av hver kanal med eget spesialutstyr. Vi renser også hver kanal i henhold til lengden som er målt. Avhengig av tannen kan dette være et vanskelig steg i prosessen, og noen ganger tar det opptil én time å gjennomføre denne delen av behandlingen. Derfor er rens av kanalen ofte det eneste vi planlegger før den første avtalen.

Til slutt lukkes tannen med et medikament inne i kanalene. Dette dreper bakteriene og vil lindre smerten. Neste steg er å rense kanalene med flere filer og utvide kanalene nok til at et rotfyllingsmateriale kan legges inn.

Når vi er ferdig med dette lukkes tannen igjen med det samme medikamentet. Medikamentet må ligge i tannen i 3–7 dager.

Ved siste avtale fyller vi tomrommet i tannen med et bakterietett materiale, og helt til slutt skal tannkronen forsegles med en tannerstatning. Under rotfylling blir tannens nerve fjernet. Derfor vil tannen i prinsippet være følelsesløs, selv om den for deg kjennes helt vanlig ut.

Noen kan oppleve svake ettersmerter i tannen noen måneder etter vellykket rotfylling, men dette gjelder kun et mindretall. Man skal også huske på at en tann som har fått rotfylling vil være noe svakere enn tidligere, og derfor også kan knekke lettere enn en helt frisk tann. I noen tilfeller kan det derfor anbefales at man forsterker tannen med stift og keramisk krone.

En rotfylling tar lang tid og må utføres over flere besøk hos tannlegen før den aktuelle tannen kan forsegles. Selv om behandlingen er tidkrevende vil de fleste være tjent med innsatsen, siden alternativet er en varig tapt tann.

Bestill akutt time, nå!
Lindesnes Tannlegenter  pasient smiler fornøyd