Et sunt og pent smil for bedre livskvalitet

Hva er en krone?

Hvis en av dine ekte tenner knekker, anbefaler vi ofte å lage en krone. En krone er en erstatning av tannsubstansen, og er mye sterkere enn en vanlig fylling. Den er laget av keramikk, og det hvite materialet imiterer tennenes naturlige farge. Høy estetisk kvalitet gjør at det ofte ikke er mulig å se forskjell mellom egne og kunstige tenner.

Det finnes også kroner laget i metall, gull eller en metall-keramikk-kombinasjon. Det er ikke ofte disse lages på grunn av estetikk, men de har enda bedre trykkfasthet enn keramiske kroner og kan tåle stor kraft. Disse er særlig anbefalt til deg som sliter med tanngnissing.

Hva er en bro?

En bro er en tannerstatning som støttes av dine egne naturlige tenner. Hvis du mister én eller flere tenner, kan tannlegen vurdere å lage en bro. En mistet tann kan erstattes av en kunstig tann (kalt et broledd), støttet på minst to nabotenner (kalt bropilarer).
Nabotennene blir slipt av tannlegen for å kunne fungere som bropilarer. En bro er laget av samme materialer som en vanlig krone, nemlig keramikk, gull eller en metall-keramikk-kombinasjon.

Bestill gratis konsultasjon, nå!

Vi hjelper pasienter med
estetikk og kosmetisk tannpleie.

Hvordan blir en krone eller bro laget?

Når du skal få en krone eller bro, trengs det vanligvis to avtaler. Første gang du besøker oss sliper vi tennene og tar avtrykk. Avtrykkene sendes deretter til en tanntekniker som forbereder en krone eller bro. Du får en midlertidig krone/bro som beskytter tennene dine i mellomtiden.

Neste gang du besøker oss, fjerner vi det midlertidige skallet og limer den nye, permanente protetikken på dine tenner. Du får også instruksjon om optimal pleie, hygiene og bruk av tanntråd eller mellomdentalbørster.

Bestill uforpliktende og gratis konsultasjon

Hvor lenge kan jeg beholde en krone eller bro?

En krone eller bro er en tannerstatning som holder lenge, og vanligvis i flere år. De er limt på tennene med permanent sement som garanterer en sterk forbindelse mellom tann og krone. For å beholde protetikk over flere år, er det veldig viktig å opprettholde god hygiene og munnpleie. Selv om overflaten av tannen er beskyttet av en krone, trenger fortsatt tannhalsen og overgangen mellom tann og krone god pleie. Hvis det er plakk eller matrester som samler seg rundt tannen, øker sjansen for å få hull.

Hvis du har bro, er det viktig å pusse godt i mellomrommet mellom tannkjøtt og broledd, slik at ikke matrester setter seg fast og ødelegger nabotennene.